4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Seat Leon 1.2 TSI - Seat Leon 1.6 TDI

Η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης δημιούργησε ένα κύμα μεταστροφής της αγοράς προς τα πιο οικονομικά σε κατανάλωση μοντέλα με κινητήρες πετρελαίου. Αρκεί, όμως, η χαμηλότερη κατανάλωση για τη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού οικονομοτεχνικού υποβάθρου ή οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος χρήσης ευνοούν τις κλασικές βενζινοκίνητες εκδόσεις;

Η ΩΡΑ της επιλογής ενός αυτοκινήτου συνοδεύεται για τον καθένα μας από αρκετά διλήμματα, που αφορούν προσωπικές επιθυμίες, πρακτικές ανάγκες και -φυσικά- οικονομικούς περιορισμούς. Ωστόσο σήμερα, περισσότερο ίσως από ερωτήματα που αφορούν για παράδειγμα τη μετάδοση της κίνησης εμπρός, πίσω ή παντού, τον αριθμό των θυρών και τον τύπο του αμαξώματος, αυτό που απασχολεί εντονότερα είναι ο τύπος του καυσίμου του αυτοκινήτου.
Βενζίνη ή πετρέλαιο, λοιπόν; Το βασικό δίλημμα των ημερών μας, που συνδέεται άμεσα με την αναζήτηση των πιο οικονομικών επιλογών σε κάθε επίπεδο. Με την πρώτη ματιά, η αδιαπραγμάτευτα χαμηλότερη κατανάλωση των πετρελαιοκίνητων μοντέλων, που λειτουργεί ως μαγνήτης, σε συνδυασμό με την έλξη που ασκεί το νέο -και μέχρι πριν από λίγο καιρό απαγορευμένο- είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του ποσοστού πωλήσεων, που το 2012 ανήλθε στο 40% του συνόλου. Αναλογία που ξεπερνά ακόμα και εκείνες αγορών με μακροχρόνια εμπειρία και εκπαίδευση στη φιλοσοφία της πετρελαιοκίνησης.
Ωστόσο, η αναφορά μόνο στον τομέα της κατανάλωσης δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματική αλήθεια σε οικονομοτεχνικό επίπεδο, καθώς αφορά μόνο μία από τις αρκετές παραμέτρους του συνολικού κόστους κτήσης και χρήσης ενός αυτοκινήτου. Αυτήν την αλήθεια αναζητούμε στη σύγκριση των δύο άμεσα ανταγωνιστικών εκδόσεων βενζίνης και πετρελαίου, 1.2 TSI και 1.6 TDI, του Seat Leon, εξετάζοντας τις διαφορές τους τόσο σε οδηγικό όσο και σε οικονομοτεχνικό επίπεδο.

Οδηγώντας
Η αναζήτηση των οδηγικών διαφορών ανάμεσα σε δύο εκδόσεις του ίδιου μοντέλου με αντίστοιχες προδιαγραφές και μόνη αλλαγή στον κινητήρα εστιάζει, καταρχήν, στις επιδόσεις που προσφέρουν τα εκάστοτε πακέτα κινητήρα-μετάδοσης και, αφετέρου, στις όποιες διαφοροποιήσεις προκύπτουν από τη μεταβολή του βάρους. Ο 1.2 TSI της βενζινοκίνητης έκδοσης, που συνδυάζεται με 6άρι κιβώτιο, ανήκει στη νέα γενιά ανανεωμένων κινητήρων του ομίλου VAG και, παρά την ομοιότητα με τον προκάτοχό του στο όνομα, στη χωρητικότητα και στην απόδοση, φέρει μια σειρά αλλαγών που στοχεύουν στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και στην οικονομία. Μεταξύ αυτών θα σημειώσουμε τη νέα 16βάλβιδη κυλινδροκεφαλή με 2 ΕΕΚ, την ενσωματωμένη σε αυτήν πολλαπλή εξαγωγής, τη νέα τροφοδοσία με την πίεση ψεκασμού να φθάνει στα 200 bar, τη νέα, μικρότερη σε διαστάσεις και με χαμηλότερη αδράνεια τουρμπίνα καθώς και το αλουμινένιο πλέον μπλοκ, που βοηθά στη μείωση του βάρους κατά 16 κιλά σε σχέση με της προηγούμενης έκδοσης.
Σε επίπεδο απόδοσης, τα παραπάνω μεταφράζονται σε 105 ίππους/4.500-5.500 σ.α.λ. και σε 17,8 χλγμ./1.400-4.000 σ.α.λ. Μπορεί ως απόλυτες τιμές η ισχύς και η ροπή να μην έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, όμως έχουν αποκτήσει ένα σημαντικά μεγαλύτερο εύρος παρουσίας. Από τη μεριά του, ο πετρελαιοκινητήρας 1.6 TDI δεν έχει να επιδείξει αντίστοιχη τεχνολογική φρεσκάδα, όντας αρκετά χρόνια στην παραγωγή, όμως, παρά την ισοπαλία του σε επίπεδο ισχύος (105 ίπποι/3.000-4.000 σ.α.λ.), εξαργυρώνει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα με ένα σαφές πλεονέκτημα στη ροπή, που αγγίζει τα 25,5 χλγμ./1.500-2.750 σ.α.λ. Το εν λόγω πλεονέκτημα, ωστόσο, αντισταθμίζεται σε κάποιο ποσοστό από τις μόνο 5 σχέσεις και την αρκετά αραιή κλιμάκωση του χειροκίνητου κιβωτίου με το οποίο συνδυάζεται ο 1.6 TDI. Στην πράξη, το παιχνίδι των εντυπώσεων κερδίζει ο TSI, καθώς συνδυάζει την ευστροφία και την ομοιογένεια σε όλο το φάσμα στροφών με την αμεσότητα στην απόκριση από πολύ χαμηλά, δείχνοντας εντέλει περισσότερο ζωντανός σε σχέση και με τον προκάτοχό του.
Από την άλλη πλευρά, ο TDI, παρά το γεγονός πως με τα μέτρα και τα σταθμά των πετρελαιοκινητήρων αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, όντας ζωντανός από χαμηλά χωρίς να παρουσιάζει σημαντική πτώση στις πιο ψηλές στροφές, στην άμεση σύγκριση με τον TSI δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία που κατασκευαστικά παρουσιάζουν οι πετρελαιοκινητήρες στα άκρα του φάσματος λειτουργίας τους. Έτσι, πρακτικά η βέλτιστη περιοχή, όπου και εμφανίζεται περισσότερο εύρωστος με την υψηλή ροπή να προσφέρει μια γεμάτη αίσθηση, ξεκινά λίγο πριν από τις 2.000 σ.α.λ. και οριοθετείται λίγο μετά τις 4.000 σ.α.λ., όταν η αντίστοιχη του TSI αρχίζει ακόμα νωρίτερα και αγγίζει τις 6.000 σ.α.λ. Η παραπάνω αίσθηση επιβεβαιώνεται και στη γλώσσα των αριθμών, με το Leon TSI να αποδεικνύεται ταχύτερο από στάση, αγγίζοντας τα 100 χλμ./ώρα σε 10,5 δλ. και καλύπτοντας το πρώτο χιλιόμετρο σε 32,6 δλ. (TDI: 11,2 και 33,5 δλ., αντίστοιχα) και να επιβάλλεται στις περισσότερες περιπτώσεις των επιταχύνσεων εν κινήσει, όπου το TDI αποδεικνύεται κάπως πιο ανταγωνιστικό, εξαργυρώνοντας την επιπλέον ροπή με τον κινητήρα στη μεσαία κλίμακα στροφών. Χαρακτηριστικά θα σημειώσουμε πως για τα 80-110 χλμ./ώρα με 3η και 4η σχέση το TSI απαιτεί 5,4 δλ. και 6,8 δλ., όταν οι αντίστοιχες τιμές του TDI είναι 6,3 δλ. και 7,8 δλ., ενώ για τα 120-140 χλμ./ώρα με 4η και 5η σχέση το TSI χρειάζεται 6,2 δλ. και 10,4 δλ., με το TDI να απαιτεί 7,1 δλ. με 4η, αλλά να κερδίζει με 5η ολοκληρώνοντας τη διαδικασία σε 9,3 δλ.
Από εκεί και πέρα, σε οδηγικό επίπεδο, η ευρύτερη εικόνα των δύο εκδόσεων δεν παρουσιάζει ουσιαστικές διαφορές, με το πλαίσιο σε κάθε περίπτωση να ξεπερνά κατά πολύ τους κινητήρες, και με τις ρυθμίσεις της ανάρτησης να επιτυγχάνουν έναν πολύ καλό συνδυασμό άνεσης και ελέγχου. Έτσι, το Leon έχει χάσει μεν εν μέρει τον παιχνιδιάρικο και οδηγοκεντρικό χαρακτήρα της προηγούμενης γενιάς προς όφελος μιας πιο ποιοτικής αλλά και περισσότερο απρόσωπης συμπεριφοράς, η οποία όμως προσφέρει ομοιογένεια και σιγουριά. Επί της ουσίας, λοιπόν, η μόνη διαφορά που διαφαίνεται ανάμεσα στα δύο Leon είναι η ελαφρώς πιο τονισμένη υποστροφική τάση στην πίεση του TDI, που προκαλείται από το αυξημένο βάρος στον εμπρός άξονα, σε σχέση με το βενζινοκίνητο Leon με τον σαφώς πιο ελαφρύ TSI.

Με το χέρι στην τσέπη
Με τα οικονομικά μεγέθη να επιβάλλουν τη δική τους λογική σε κάθε λίστα προτεραιοτήτων, η άμεση επιβάρυνση σε επίπεδο χρήσης, αυτή δηλαδή που συνδέεται με την κατανάλωση, έρχεται φυσικά σε πρώτο πλάνο. Και σε αυτόν τον τομέα δεν υπάρχουν αμφιβολίες πως οι κινητήρες πετρελαίου έχουν το σαφές πλεονέκτημα. Οι τιμές της κατανάλωσης που σημειώσαμε οδηγώντας ταυτόχρονα τα δύο αυτοκίνητα σε διαφορετικές συνθήκες εντός και εκτός πόλης γέρνουν σαφώς τη ζυγαριά προς τη μεριά του TDI, με τις διαφορές να κυμαίνονται στο 10%-15%, αλλά να φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και κοντά στο 20%, όπως στην οδήγηση σε επαρχιακή ανηφορική διαδρομή με σβέλτο ρυθμό, όπου η μέση κατανάλωση του TDI έφθασε τα 8,2 λίτρα/100 χλμ., με αυτήν του TSI να αγγίζει τα 9,8.
Αντίστοιχα, οι μικρότερες τιμές και για τα δύο αυτοκίνητα σημειώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο, όπου το ρόλο της παίζει και η κλιμάκωση της μεγαλύτερης σχέσης στο κιβώτιο, με το TDI να έχει επιπλέον όφελος από τη μακρύτερη 5η (κατά 6 χλμ./1.000 σ.α.λ.) σε σχέση με την 6η του TSI, καταφέρνοντας μια μέση κατανάλωση της τάξης των 5,6 λίτρων/100 χλμ. (TSI: 6,4 λίτρα/100 χλμ.), με την ταχύτητα ταξιδίου να κυμαίνεται στα 140 χλμ./ώρα. Όσο για το αστικό περιβάλλον, που αντιπροσωπεύει και τον κύριο χώρο κίνησης σε επίπεδο καθημερινότητας, το TDI αποδεικνύει και εκεί την ολιγάρκειά του, καταναλώνοντας με προσεκτική οδήγηση κατά μέσο όρο 6,4 λίτρα/100 χλμ., με τη βενζινοκίνητη έκδοση να κυμαίνεται στα 7,3 λίτρα/100 χλμ.
Όσο για την εικόνα των δύο αντιπάλων σε μεγαλύτερο χρονικά εύρος από αυτό των κοινών διαδρομών τους, θα σημειώσουμε πως η μέση κατανάλωση του Leon TDI διαμορφώθηκε στα 6,7 λίτρα/100 χλμ., ενώ αυτή του TSI στα 7,5 λίτρα/100 χλμ., δίνοντας μια διαφορά της τάξης του 12%. Βέβαια, στο όφελος των πετρελαιοκινητήρων προστίθεται εκείνο από τη χαμηλότερη κατά σχεδόν 20% τιμή του πετρελαίου κίνησης έναντι της βενζίνης, με τη μέση τιμή του πρώτου να κυμαίνεται στο 1,33 ευρώ/λίτρο και της βενζίνης στα 1,65 ευρώ/λίτρο. Για να έχουμε μια απτή μετάφραση των παραπάνω, θα κάνουμε την αναγωγή των εξόδων για καύσιμο με την παραδοχή πως τα δύο αυτοκίνητα καλύπτουν σε ένα χρόνο 15.000 χιλιόμετρα. Με βάση αυτό και σε συνδυασμό με τη μέση κατανάλωση, το Leon TDI θα χρειαστεί 1.336 ευρώ σε καύσιμο, ενώ το Leon TSI, αντίστοιχα, 1.856 ευρώ.
Βέβαια, όσο και αν η διαφορά των 520 ευρώ δείχνει ιδιαίτερα δελεαστική, θα πρέπει στην τελική εξίσωση να λάβουμε υπόψη και όλες τις άλλες παραμέτρους των εφάπαξ και περιοδικών επιβαρύνσεων. Η βασικότερη έχει να κάνει με το κόστος αγοράς, το οποίο γέρνει τη ζυγαριά προς τη μεριά της βενζινοκίνητης έκδοσης, καθώς η βασική έκδοση Reference του 5θυρου Leon 1.2 TSI 105 PS με έκπτωση και απόσυρση κοστίζει 13.640 ευρώ, ενώ η ίδια έκδοση με τον κινητήρα 1.6 TDI 105 PS διαμορφώνεται στα 16.093 ευρώ, απαιτώντας επιπλέον 2.453 ευρώ. Από εκεί και πέρα, περνώντας στα πάγια περιοδικά έξοδα, θα σημειώσουμε πως το πετρελαιοκίνητο TDI, λόγω χαμηλών εκπομπών CO2 (99 γρ./χλμ.), είναι απαλλαγμένο από τα τέλη κυκλοφορίας, σε αντίθεση με το TSI (CO2: 114), που υποχρεούται σε καταβολή 103 ευρώ/έτος. Επίσης, διαφορές υπάρχουν στην ασφάλιση, η οποία επιβαρύνει περισσότερο το TDI, λόγω μεγαλύτερης χωρητικότητας του κινητήρα, με μια ενδεικτική τιμή ετήσιων ασφαλίστρων βασικής κάλυψης να κυμαίνεται στα 370 ευρώ, όταν η αντίστοιχη του TSI είναι κατά περίπου 60 ευρώ χαμηλότερη.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα προβλεπόμενα έξοδα συντήρησης, οι διαφορές είναι ιδιαίτερα μικρές ώστε να θεωρηθεί πως επηρεάζουν το τελικό ισοζύγιο. Και οι δύο εκδόσεις καλύπτονται από 24μηνη εγγύηση μηχανικών μερών, με το προβλεπόμενο διάστημα περιοδικής συντήρησης και για τους δύο κινητήρες να είναι τα 30.000 χιλιόμετρα ή τα 2 χρόνια, και το ενδεικτικό κόστος του σέρβις να υπολογίζεται στα 110 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για το TDI και στα 98 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για το TSI. Στα ίδια διαστήματα προβλέπεται και για τους δύο κινητήρες η αλλαγή λαδιών, με αυτή για τον πετρελαιοκινητήρα να κοστίζει 74 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και για το βενζινοκινητήρα 64 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Κάνοντας ταμείο
Φτάνοντας στο διά ταύτα σε αυτήν την αναμέτρηση των άμεσα ανταγωνιστικών εκδόσεων βενζίνης και πετρελαίου του Seat Leon, με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, είναι σαφές πως το 1.2 TSI παρουσιάζει ένα πιο ελκυστικό προφίλ σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις. Στοιχείο που του δίνει προβάδισμα για όσους βάζουν ψηλά στη λίστα των απαιτήσεων τις παραμέτρους που συνδέονται με τον οδηγικό χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο το πλεονέκτημα να είναι τόσο ισχυρό ώστε να λειτουργεί ως ξεκάθαρο κίνητρο επιλογής.
Με βάση, τώρα, τα οικονομοτεχνικά δεδομένα, το TDI ξεκινά με το σημαντικό μειονέκτημα της ακριβότερης κατά 2.453 ευρώ τιμής αγοράς, που όμως αποσβένει σταδιακά, κυρίως λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης, που διαμορφώνει ένα αντίστοιχα μικρότερο κόστος χρήσης. Έτσι, με βάση τα δεδομένα που αναφέραμε στην αντίστοιχη ενότητα, τα ετήσια έξοδα του Leon 1.6 TDI για καύσιμα και ασφάλιση, με την παραδοχή της κάλυψης 15.000 χιλιομέτρων/έτος, ανέρχονται στα 1.706 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για το 1.2 TSI (συμπεριλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας) φθάνει τα 2.269 ευρώ. Το κέρδος, λοιπόν, των 563 ευρώ/έτος για το πετρελαιοκίνητο Leon συνεπάγεται μια απόσβεση της αρχικά υψηλότερης τιμής του σε περίπου 4,5 χρόνια. Με βάση αυτό, φαίνεται πως τα δελεαστικά στην καθημερινότητα θέλγητρα της πετρελαιοκίνητης έκδοσης αποδίδουν πραγματικά οφέλη σε βάθος χρόνου, προϋποθέτοντας μάλιστα τη χρήση για αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Επομένως, η ζυγαριά κλίνει περισσότερο προς τη μεριά της βενζινοκίνητης έκδοσης, ειδικά στις περιπτώσεις της πιο περιορισμένης χρήσης ή του μικρότερου κύκλου μεταξύ αντικατάστασης του αυτοκινήτου._ 4Τ

LEON 1.2 TSI
ΥΠΕΡ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
ΚΑΤΑ/ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΕ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

LEON 1.6 TDI
ΥΠΕΡ/ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ/ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Εντός πόλης
1.2 TSI: 7,3 λίτρα/100 χλμ.
1.6 TDI: 6,4 λίτρα/100 χλμ.
Επαρχιακή διαδρομή
1.2 TSI: 9,8 λίτρα/100 χλμ.
1.6 TDI: 8,2 λίτρα/100 χλμ.
Αυτοκινητόδρομος
1.2 TSI: 6,4 λίτρα/100 χλμ.
1.6 TDI: 5,6 λίτρα/100 χλμ.
Μέση κατανάλωση δοκιμής
1.2 TSI: 7,5 λίτρα/100 χλμ.
1.6 TDI: 6,7 λίτρα/100 χλμ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ*
Ενδεικτικό κόστος σέρβις:
1.2 TSI: 98 ευρώ (+ΦΠΑ)
1.6 TDI: 110 ευρώ (+ΦΠΑ)
Ενδεικτικό κόστος αλλαγής λαδιών
1.2 TSI: 64 ευρώ (+ΦΠΑ)
1.6 TDI: 74 ευρώ (+ΦΠΑ)
*Τα διαστήματα σέρβις και αλλαγής λαδιών και για τους δύο κινητήρες προβλέπονται κάθε 30.000 χιλιόμετρα ή 2 χρόνια.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΑΠΟΣΒΕΣΗ*
Τιμή αγοράς
Leon Reference 1.2 TSI 105 PS 5d: 13.640 (με έκπτωση + απόσυρση)
Leon Reference 1.6 TDI 105 PS 5d: 16.093 (με έκπτωση + απόσυρση)
Διαφορά τιμής: 2.453 ευρώ
Ενδεικτικό ετήσιο κόστος χρήσης
1.2 TSI
10.000 χλμ./έτος: 1.650 ευρώ
15.000 χλμ./έτος: 2.269 ευρώ
20.000 χλμ./έτος: 2.888 ευρώ
1.6 TDI
10.000 χλμ./έτος: 1.261 ευρώ (απόσβεση διαφοράς τιμής σε 6,3 έτη)
15.000 χλμ./έτος: 1.706 ευρώ (απόσβεση διαφοράς τιμής σε 4,4 έτη)
20.000 χλμ./έτος: 2.152 ευρώ (απόσβεση διαφοράς τιμής σε 3,3 έτη)
*Το ενδεικτικό κόστος χρήσης έχει υπολογιστεί με βάση τα εξής στοιχεία:
1.2 TSI: Μέση κατανάλωση 7,5 λίτρα/100 χλμ., βενζίνη 1,65 ευρώ/λίτρο, ασφάλεια 310 ευρώ, τέλη κυκλοφορίας 103 ευρώ
1.6 TDI: Μέση κατανάλωση 6,7 λίτρα/100 χλμ., πετρέλαιο 1,33 ευρώ/λίτρο, ασφάλεια 370 ευρώ, τέλη κυκλοφορίας -

0-100 χλμ./ώρα
1.2 TSI: 10,5 δλ.
1.6TDI: 11,2 δλ.

0-1.000 μέτρα
1.2 TSI: 32,6 δλ.
1.6 TDI: 33,5 δλ.

80-110 χλμ./ώρα με 3η/4η
1.2 TSI: 5,4/6,8 δλ.
1.6 TDI: 6,3/7,8 δλ.

120-140 χλμ./ώρα με 4η/5η
1.2 TSI: 6,2/10,4 δλ.
1.6 TDI: 7,1/9,3 δλ.

120-0 χλμ./ώρα
1.2 TSI: 54,2 μ.
1.6 TDI: 55,6 μ.